Gordijnen wassen

Gordijnen wassen

Gordijnen wassen e.o reinigen

Voor het juiste reinigingsadvies van jouw gordijnen, vitrages of inbetween gordijnen kijk je op het ingenaaide wasetiket, rechtsboven in het gordijn.  Indien je gordijnen, inbetweens of vitrages zelf mag wassen volgens de aanbevolen behandelingssymbolen, dan hebben wij de volgende tips voor je:

  • Verwijder eerst de haken uit je gordijnen om te zorgen dat ze nergens achter blijven hangen en beschadigingen te voorkomen.
  • Gebruik een ruim sop in een teil of bad. Let hierbij op dat je jouw gordijnen niet in het sop laat staan. Maak hierbij gebruik van bont of nog liever een fijn wasmiddel zonder optisch wit of bleekmiddel om verkleuring te voorkomen.
  • Vul bij machinewas de trommel tot maximaal 2/3 om grote wrijving van de stof met de wastrommel te voorkomen. Dit kan namelijk wrijfvlekken veroorzaken. Let op! De meeste huishoudwasmachines hebben een beperkte trommelinhoud!
  • Zorg dat je de maximale temperatuur die staat aangegeven volgens de wasinstructies niet overschreid.
  • Wring of boen je gordijnen niet.
  • Zorg dat je de wasmachine niet laat centrifugeren. Hang je gordijnen vervolgens nat op, dit voorkomt (de meeste) kreukels.
  • Een kleine opfrisbeurt? Buitenlucht doet een gordijn goed! Hang je gordijnen een paar uur buiten, bij voorkeur in de mist en ze zijn weer helemaal fris.
  • Als volgens de behandelingssymbolen wordt aangegeven dat de vitrage in de wasmachine mag worden gewassen, raden wij aan een waszak (bijvoorbeeld sloop) te gebruiken om schuurplekken te voorkomen.
  • Houd er rekening mee dat een eventuele krimp tot 3% acceptabel is. (laat u hierover goed infomeren door u dealer).

Veloursgordijnen mogen niet zelf gereinigd worden; nevelen mag wel. Als veloursgordijnen gekreukeld of geplet zijn, kun je ze nevelen met een plantenspuit en daarna gesloten houden tot ze droog zijn. Om de gordijnen zo lang mogelijk mooi te houden gebruik voor het openen/sluiten van de gordijnen trekstangetjes.

Hieronder nog enkele tips voor langer plezier van je gordijnen:

De gordijnen worden na het ophangen in de plooi gedrukt. Laat de gordijnen minimaal 24 uur in elkaar gedrukt hangen.

Zorg voor het vrijhangen van de gordijnen. Laat de gordijnen niet schuren langs plafonds, ruwe muren of vensterbanken.

Gebruik trekstangetjes voor het openene en sluiten van de gordijnen. Dit voorkomt vuile handafdrukken en pilling van de stof.

Gordijnen zijn niet geschikt als zonwering. Met name kwaliteiten met katoen, viscose en linnen kunnen verkleuren bij blootstelling aan fel zonlicht.

Ga niet te snel over tot het reinigen van gordijnen. Bij fabricage van de stof wordt een speciale finishmethode gebruikt die zorgt voor de mooie uitstraling van je gordijnen. Door te reinigen wordt deze finish aangetast.

Buitenlucht doet een gordijne goed! Hang de gordijnen een paar uur buiten, bij voorkeur in de mist en ze zijn weer helemaal fris.

Maak je gordijnen stofvrij door ze met een stofzuiger met zachte borstel of mondstuk schoon te zuigen.

Voor een extra mooie valling aan de onderzijde, strijk je de zoom aan de achterzijde van de stof scherp in. Let Op! niet te heet strijken en altijd aan de achterzijde. Probeer eerst een stukje zoom. Wees vooral voorzichtig met stoom, dit is namelijk 100 graden!

Voor het juiste reinigingsadvies van jouw gordijnen kijk je op het ingenaaide was etiket, rechts boven in het gordijn.

 

gordijnen wassen welk programma,welk wasmiddel voor vitrage,vitrage wassen hoeveel graden,inbetween wassen, waspoeder voor gordijnengordijnen wassen op hoeveel graden,witte gordijnen wassen,gordijnen wassen welk wasmiddel,vitrage wassen,gordijnen wassen of stomen,linnen gordijnen wassen,velours gordijnen wassen,